Hvad nu med kaffebonden?

I rapporten The Coffee Barometer, der er lavet af blandt andre Hivos og Oxfam, rettes fokus på en række af de strukturelle udfordringer, som kaffebranchen står overfor. Rapporten beskriver industriens altoverskyggende paradoks, med multinationale milliard investeringer i opkøb og konsollidering på den ene side, og et udhungret nederste led i værdikæden på den anden.

Ifølge rapporten udgør de mange konsolideringer og opkøb en stigende udfordring for kaffens forsyningskæde. Selv om udbuddet af forskellige slags kaffeprodukter er stærkt stigende, så sidder ti firmaer på mere end 35 procent af verdensmarkedet. Koncentrationen af industrien på få hænder er simpelthen med til at presse priser og vilkår for verdens kaffebønder i bund.

Når de store konglomerater på kaffemarkedet har travlt med at opkøbe og erobre nye markedsandele, så går det ud over kaffefarmerne, der kæmper for at få en fair pris for – og en fair andel af værdien af – deres produkter. Hele industrien skal ifølge rapporten re-tænkes, hvis vi skal bevare kaffen i fremtiden – for gennemsnitsalderen på en kaffebonde er høj – og fremtidens generationer gider ikke arbejde i en industri, hvor de ikke kan sørge for deres familie.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: